ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΡΑ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ Η ΑΛΗΛΛΕΓΓΥΗ

Στις 14 Αυγούστου 2010 πραγματοποιήθηκε από το χιλιανό κράτος με εντολή του ειδικού εισαγγελέα Alejandro Pena και με το κωδικό όνομα «Σαλαμάνδρα» κατασταλτική επιχείρηση με στόχο χιλιανούς αγωνιστές. Με εισβολές σε στέκια, καταλήψεις καθώς και σε δεκάδες σπίτια σε όλη τη χώρα συλλαμβάνονται 14 άτομα, άντρες και γυναίκες και οδηγούνται σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής Nunoa. Την επομένη οδηγούνται στο δικαστήριο του Σαντιάγο κατηγορούμενοι για πάνω από 100 βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε όλη τη Χιλή. Η συγκέντρωση που πραγματοποιείται έξω από τα δικαστήρια ως ένδειξη αλληλεγγύης στους συλληφθέντες καταστέλλεται βίαια και γίνονται 40 προσαγωγές.

Με τη σύσσωμη συνδρομή των μμε στη δημιουργία αρνητικού κλίματος εναντίων των συλληφθέντων και χωρίς ουσιαστικά στοιχεία το δικαστήριο του Σαντιάγο, διέταξε την προσωρινή κράτηση 8 εκ των 14 συλληφθέντων μέχρι την διεξαγωγή της δίκης. Οι υπόλοιποι 6 κατηγορούμενοι αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι με απαγόρευση εξόδου από την χώρα, απαγόρευση να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, εβδομαδιαία παρουσία στις τοπικές αρχές, απαγόρευση να επισκεφθούν κρατουμένους και τα κοινωνικά κέντρα και τις καταλήψεις που εισέβαλλε η αστυνομία. Οι άντρες, μεταφέρονται στο C.A.S, φυλακή υψίστης ασφαλείας, και οι γυναίκες στο Centro de Orientation Femenina, όλοι στην απομόνωση. Την Δευτέρα 6/9 συλλαμβάνονται άλλα δύο άτομα στα πλαίσια του σόου “υπόθεση βόμβες”.

Τα τελευταία χρόνια το δημοκρατικό προσωπείο του χιλιανού κράτους με πρόσχημα την οικονομική ανάπτυξη έχει καταστρατηγήσει κάθε κοινωνικό και συνδικαλιστικό δικαίωμα, έχει ξεπουλήσει μεγάλο μέρος της γης σε πολυεθνικές (benetton) και σε μεγάλες εταιρίες ξυλείας, κτηνοτροφίας και τουριστικής εκμετάλλευσης κυρίως στο νότο, εκδιώχνοντας βιαίως από την προγονική τους γη τους ιθαγενείς Μαπούτσε. Στις περιοχές των Μαπούτσε έχουν αρχίσει να δρουν ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες υπό την καθοδήγηση των πλούσιων γαιοκτημόνων και να τρομοκρατούν και δολοφονούν όσους επιλέγουν να αντισταθούν στα σχέδια των κυριάρχων. Ξεσπούν συγκρούσεις και δεκάδες είναι οι ιθαγενείς αγωνιστές που συλλαμβάνονται και κρατούνται σε φυλακές. Ο αριθμός των ατόμων για τους οποίους εκκρεμούν δίκες σήμερα, υπολογίζεται να είναι ίσως και πάνω από 400, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι αγρότες που αγωνίζονται να ανακτήσουν τα εδάφη που στο παρελθόν σφετερίστηκε ο Χιλιανός στρατός και τώρα βρίσκονται στα χέρια πολυεθνικών επιχειρήσεων ξυλείας και ενέργειας.

Επίσης από το 2009 σε ισχύ τίθεται ο ειδικός αντιτρομοκρατικός νόμος, ο οποίος είχε καταρτιστεί την εποχή της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ, στη Χιλή, προκειμένου να παταχθεί η πρόσφατη έξαρση των επιθέσεων και των ταραχών στο νότιο τμήμα της χώρας, για τις οποίες κατηγορούνται ιθαγενείς Μαπούτσε. Ο αμφιλεγόμενος νόμος τριπλασιάζει τις ποινές για τους εμπρησμούς και τις καταλήψεις γης και έχει χρησιμοποιηθεί 16 φορές την τελευταία δεκαετία. Από τις αρχές του καλοκαιριού οι πολιτικοί κρατούμενοι Μαπούτσε ξεκινούν απεργεία πείνας (λίγο αργότερα με δικαστική εντολή αναγκάζονται σε υποχρεωτική σίτιση) και το Σεπτέβρη τους ακολουθούν οι ανήλικοι κρατούμενοι για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και την παύση των διώξεων εναντίων τους.

Όσο οι κοινωνικές ανισότητες εντείνονται, οι πλούσιοι γίνονται ακόμα πιο πλούσιοι και οι φτωχοί φτωχότεροι, σε όλη τη χιλή εντείνονται και οι κοινωνικές αντιστάσεις και κάθε διαδήλωση ξεσπά σε συγκρούσεις ενώ παράλληλα γίνονται βομβιστικές ενέργειες σε κρατικούς και πολυεθνικούς στόχους. Μέσα στα πλαίσια αυτής της κοινωνικής αναταραχής πραγματοποιείται και το πογκρόμ ενάντια στους αναρχικούς/ ελευθεριακούς συντρόφους που χωρίς κανένα στοιχείο πέρα από την αγωνιστική τους δράση θεωρούνται υπεύθυνοι για τις συγκρούσεις και τις βομβιστικές ενέργειες.

Ανακοίνωση που εξέδωσαν ο Αυτόνομος Κοινωνικός Χώρος και Ελευθεριακή Βιβλιοθήκη Jonny Cariqueo, και ο κατειλημμένος Κοινωνικός Χώρος και Βιβλιοθήκη Vanzetti, La Crota bikepunk:

”Είμαστε ο στόχος που επιλέχθηκε για να αποσιωποιηθεί η τραγωδία των 33 ανθρακωρύχων και των οικογενειών τους, θύματα της εκμετάλλευσης των ισχυρών, και η απεργία πείνας που κάνουν οι σύντροφοι Μαπούτσε, αγωνιζόμενοι για τη γη που τους ανήκει”. “Η  πολιτική και δικαστική σκευωρία είναι προφανής, η κατασκευή μιας παράνομης ‘τρομοκρατικής’ οργάνωσης στην οποία υπάρχουν ηγέτες είναι σχιζοφρενική. Εμείς, ως αντιεξουσιαστές ή αναρχικοί δεν πιστεύουμε, ούτε υπακούμε σε ιεραρχίες, ακόμα λιγότερο σε εντολές. Αυτό που ο εισαγγελέας Pena ονομάζει χρηματοδότηση της τρομοκρατίας ονομάζεται διεθνιστική αλληλεγγύη. Αυτό που η αστυνομία ονομάζει ‘κέντρα εξουσίας’, είναι σπίτια όπου φτιάχνονται βιβλιοθήκες και καλείται ο κόσμος να αντιμετωπίσει  την σημερινή πραγματικότητα της εκμετάλλευσης και της ανοησίας, όπου χτίζονται κοινωνικές σχέσεις μακριά από την εμπορευματοποίηση, που στηρίζονται σε αξίες όπως η αλληλεγγύη, οι σχέσεις οριζόντιου χαρακτήρα, η αμοιβαία στήριξη και η αυτοδιαχείριση”.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΟΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟ ΟΠΛΟ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ

ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ

ΤΟΥ ΤΑΞΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΛΗΣ,ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/9,ΣΤΙΣ 17.00,ΒΑΣ.ΣΟΦΙΑΣ 25,ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΑΛΕΣΜΑΤΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *